Història dels Diables de Moja

1980 Aquí comença la nostra història

Logotip dels Diables de Moja

Desprès de forces trobades entre veïns i amics del poble, l’any 1980 neix la colla dels Diables i Drac de Moja. En un principi aquests dos elements festius neixen junts, formant una sola entitat. Casi Valladares es posiciona al front d’aquesta iniciativa i s’estableix com a cap de colla. En aquest moment la colla de Diables vesteix el típic vestit de roba de sac amb les capes pintades amb motius festius i fent referència al foc. Com a curiositat cal dir que lapirotècnia es transportava amb unes bosses fetes amb el mateix material. Tot i tenir uns inicis durs, l’empenta i joventut del projecte,fa que adquireixi una bona força per a seguir endavant.

Anys desprès apareix una gran divisió d’opinions internes, es trenca la relació Drac-Diables, i aquests prenen camins paral·lels. Josep Lluís Filter (Vivi), es escollit nou cap de colla dels Diables de Moja.

1989 Creació de la “Forca Grossa”

Diables carregant i assegurant carretilles per a la forca grossa per festa major

L’any 1989 es crea una figura molt representativa dins la colla: la Forca Grossa. Rafael Urbano, ferrer del poble i pare del que més tard serà un dels caps de colla, fabrica una forca que pot acollir unes 150 carretilles. Ràpidament passa a representar tota una insígnia per la colla, actualment encara es conserva la seva forma i construcció original. Tot i tenir una agenda de sortides força complerta, cal destacar el correfoc celebrat a Barcelona (Mercè 92), emblemàtic pel seu any i perquè els diables recorden allà un dels correfocs més sonats.

1995 15è aniversari de la colla

Santi Casanellas i Rafa Urbano agafen el nou relleu de la colla (1995), donant un aire més diabòlic a aquest. Fins aleshores els divendres de festa major es representava l’acte sacramental, canviant-se més tard per llegir els picants i sarcàstics verosos diabòlics. Cap veí del poble s’escapa dels comentaris dels diables, fins i tot l’ajuntament s’ha de portar bé amb ells si no volen que els recordin en aquest acte.

Per aquestes dates el vestit dels Diables ha evolucionat una mica, i consta de la mateixa roba de sac, però agafant el vermell com a color característic de la colla. Els pantalons i la capa son de color vermell complementat per una camiseta de color negre. Darrera la capa apareix un diable dibuixat amb color negre. També rep una evolució el transport de la pirotècnia, es fabriquen unes caixes de llauna amb capacitat per a unes 100 carretilles. Òbviament la seguretat es major, doncs aquestes estan equipades d’una tapadora que impedeix que entri el foc.

1995 serà l’any per excel·lència de la colla, celebrant els seus 15 anys organitza la “Trobada de Diables”. Prop de 500 diables es troben en el petit nucli de Moja per a encendre una de les nits més emblemàtiques i espectaculars. Tot el poble es embolcallat pel foc dels participants, diferents recorreguts fan que totes les colles acabin al camp de futbol del poble oferint una increïble petada final.

La colla dels Diables de Moja vol crear un acte on els timbalers es sentin representats, on es puguin lluir i siguin ells els protagonistes.

2000 Naixement de la Timbarada

El 23 de Juliol de l’any 2000 neix una arriscada però atractiva iniciativa: la Timbarada. Aquest acte vol ser un nexe d’unió entre colles de timbalers de la comarca i voltants. Els carrers del poble s’omplen de Timbalers vinguts de la comarca i voltants, fent un recorregut pel poble aniran tocant les seves cançons. Entre mig tindrem les nostres habituals parades, on veïns del poble i bars ens refresquen amb les seves begudes. Un dinar al final del recorregut serveix per acomiadar a totes les colles convidades. L’acte ha arribat fins als nostres dies acollir uns 150 timbalers. Dins la Festa Major celebrada per Sant Jaume, es un dels més representatius de la colla on tot el poble vol participar-hi.

La indumentària dels diables rep un seguit d’evolucions en tots aquests anys, per acabar portant una jaqueta i uns pantalons de cotó. Molt més còmode, la colla opta per anar canviant la tradicional roba de sac, per aquestes peces de cotó. La jaqueta es totalment negre amb l’impressió darrere del nou logotip de la colla en vermell. Es una jaqueta més aviat gran, amb una caputxa més gran i incorporada al vestit. A sota portem una camiseta de color negre amb l’antic logotip de la colla i els pantalons son de color vermell portant pintades unes flames fins al genoll.

2006 Canvi de relleu i inscripció a la FDDC

Desprès de 10 anys com a caps de colla, Rafa Urbano i Santi Casanelles donen el relleu de la colla a una nova generació de Diables. L’any 2006 Ignasi Blanca es escollit com a nou cap de colla. La complicitat de les lleis actuals i els tractes amb l’ajuntament fan que s’hagi de crear una junta i que la colla estigui regulada per uns estatuts. També cal destacar l’incorporació de la colla a la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.

2007 Inauguració oficial de la colla de diables petits

Fotografia de grup de la colla de diables petits de Moja

Tot i que ja funcionava una colla infantil de Diables dirigida per pares, l’any 2007 els Diables de Moja decideix proposar que la colla formi part de l’entitat, d’aquesta manera s’assegura un relleu generacional amb tota una gran experiència del món pirotècnic. Un emocionant acte té lloc a la Rambla Pau Casals on el cap de colla entrega el foc a la colla infantil. Uns 30 nens i nenes entren a formar part de la colla. Els Aristois de Sant Martí Sarroca proposa el primer intercanvi, i aquest mateix any es fa una cercavila pels seus carrers. L’experiència es tot un èxit, anunciant un futur molt prometedor per a la colla infantil.

2009 Reivindicació contra la nova LLei de Foc a Berga

L’any 2009 es un any difícil per a totes les colles de Diables, Dimonis i Bestiari de Catalunya. L’impossibilitat de complir els requisits de la famosa llei del foc, fa que totes les colles es plantegin el seu futur, doncs aquesta llei es molt restrictiva i fa que la majoria d’actes amb foc no es puguin dur a terme. La colla es posiciona al costat de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i acudeix juntament amb colles de tot Catalunya a dues manifestacions de caràcter pacífic i reivindicatiu organitzades a Berga i Barcelona. L’intent de revocar aquesta llei sembla donar els seus fruits quan a mitjans de l’any 2010, quan el govern espanyol crea una esmena per tal que tots aquests espectacles es continuïn celebrant arreu de l’estat.

2010 30è aniversari de la colla i recuperació del Drac

Drac de Moja ballant
Presentació de la recuperació del drac a la colla dels diables de Moja

Desprès de dos anys d’absència de la colla del Drac de Moja per la seva dissolució el 2008, al 2010 els Diables de Moja decideixen tornar als inicis i reunir al Drac amb ells. Mitjançant una consulta popular surt un grup de 22 persones per a fer-se càrrec de la bestia. Aquest grup desenvolupa una acurada feina de restauració, neteja i adaptació que finalitzarà amb la seva presentació el 4 de juliol del mateix any.

2010 torna a ser un any molt especial per a la colla, doncs podrem celebrar dos aniversaris: 30 anys de foc i 10 anys de Timbarada. Com a actes especials hi ha previst organitzar un correfoc per a celebrar-ho amb diferents colles convidades i una espectacular Timbarada.

En motiu dels 30 anys de foc de la colla, els Diables de Moja encarreguen un disseny a Silvia Domènech, per a que es ressalti la figura de Llucifer i Diablessa dins la colla. Aquestes figures seran les encarregades d’ encendre la forca grossa i guiar les cercaviles i correfocs.

El 4 de Juliol de 2010 es presenta en un acte a la Plaça de l’Església de Moja la pagina web dels Diables. Aquesta iniciativa pretén que la colla no es quedi enrere davant les noves tecnologies i que d’alguna manera la nostra història quedi plasmada per tal de poder-la ampliar durant molts anys més.

2017 Retorn als inicis de la Timbarada

La Timbarada, uns dels actes més representatius dels Diables de Moja, coneguda per tota la comarca de l’Alt Penedès i més enllà, s’ha anat fent més i més gran any rere any, arribant a tenir fins a 14 colles convidades de timbalers.

Aquest fet i que el boca a boca portava cada vegada més públic participatiu en aquest acte, arribant a més de 300 persones a Moja, estava complicant tant l’organització de l’acte com el correcte funcionament del mateix. Al ser un acte dirigit pels mateixos diables de Moja amb la inestimable col·laboració dels veïns, començava a ser un problema en quant a infraestructura, ja que l’acte finalitza amb un dinar de germanor, com també per al correcte funcionament de tot plegat i la durada de l’acte.

S’estava transformant l’essència de la Timbarada, acte que inicialment es va crear com a festa de reconeixement i gaudiment per als timbalers de diables d’arreu de Catalunya, i això no es podia permetre, per aquest motiu la colla va decidir fer un retorn als inicis, realitzant canvis dràstics que no tothom va entendre en el moment de la difusió de la notícia, però que tant els participants, com els diables ho van agraïr.

2018 Majoria d’edat de la Timbarada i Trobada al Castell

Com cada any, per a la Trobada d’Olèrdola, l’Ajuntament d’Olèrdola ofereix la gestió de la barra a les entitats del municipi durant les jornades que dura. La concessió de la barra s’intercala anualment entre els nuclis del municipi, i el 2018 va tocar-li el torn a Moja, i l’entitat final encarregada de gestionar-la van ser els diables.

Gràcies al bon temps i el bon fer dels diables de Moja la jornada va ser molt positiva i els beneficis aconseguits es reserven per destinar-los al 40è aniversari de la colla el 2020.

El 2018 esdevé un any important per a la colla en part degut a que un dels actes més representatius dels diables, la Timbarada, arriba a la majoria d’edat, aquest fet i l’èxit amb el canvi realitzat a la TImbarada l’any anterior, reforça les ganes de seguir endavant amb aquest acte com també el suport de les colles de timbalers participants en l’acte, que any rere any s’emporten bons records i ganes de tornar.