Colla dels diables de Moja
La colla de diables de Moja sumen un total de 75 membres entre diables grans, timbalers, drac i diables petits
La colla
gran
Colla gran dels diables de Moja
El ball de diables de Moja forma part del folklore de la cultura popular catalana. L’essència del ball consisteix en la representació de la lluita celestial entre el bé i el mal, on els diables formen part de les forces infernals.
La colla es va fundar el 1980 a Moja, població pertanyent al municipi d’Olèrdola ubicada a la comarca de l’Alt Penedès. Paral·lelament es va crear el drac, la bèstia de foc de la colla.
Any rere any escriu una nova pàgina a la seva història realitzant gran part dels actes per la Festa Major de Moja.
A part dels balls que realitzen per Festa Major, organitzen altres actes entretenint al públic assistent. Realitzen sortides amb altres colles de diables, per donar a conèixer la població i la colla per tota Catalunya. En alguna ocasió amb actuacions a l’estat espanyol.




El ball dels diables
Els diables ballen individualment o per parelles servint-se de forques encenent carretilles i diferent pirotècnia.
Realitzen un recorregut pel poble o cercavila, acompanyant la resta de balls així com d’altres colles de diables tant a Moja com a fora.
Ballen al ritme dels incansables timbalers que els acompanyen allà on van tocant les cançons de la colla durant els actes.
Durant els recorreguts, es realitzen rotllanes en punts concrets on hi ha amplada suficient. Així s’apleguen els diables i formen un cercle envoltant al centre les figures de Llucifer i Diablessa, o drac si l’espai ho permet.
Amb les rotllanes es preten generar un punt de concentració d’espurnes i fum més vistós i espectacular.
Elements del ball
Vestimenta
Els diables fan servir una casaca de color negra i pantalons vermells. Estan realitzats amb material resistent al foc per protegir-se de les espurnes.
Aquest 2018 s’hi incorpora la capa, una peça tradicional que s’utilitzava als inicis de la colla. Aleshores els tratges estaven fets amb roba de sac.
Es torna a recuperar després d’anys del canvi de vestimenta, per protegir encara més i perquè llueixi més el ball.
Figures
Com a figures especials dins del ball se’n destaquen dues, el Llucifer i la Diablesa, van presentar-se el 2010. Els tratges estan constituïts per diferents elements que realcen les figures de la resta de diables.
Tenen colors vistosos, banyes per tot arreu, barrets i proteccions.
Material
Cremen les carretilles utilitzant forques de ferro forjat. A vegades amb masses de fusta que es feien servir anteriorment.
Disposen de diversos ceptrots que es carreguen amb més material pirotècnic. Aporten lluminositat i espectacle al ball a les diverses rotllanes i recorregut que es fa.


Forca grossa
La forca grossa o ceptrot és l’element més representatiu i esperat que realitzen els diables de Moja. L’encesa de la forca grossa es duu a terme al finalitzar els tradicionals versos com a tancament de la jornada.
La forca té capacitat per unes 180 carretilles aproximadament, i es prepara a consciència per tal d’assegurar-ne bé les carretilles.
L’encesa la realitza un diable equipat amb el tratje de Llucifer que cada any la realitza un de diferent, i en total 29 persones han tingut el privilegi d’encendre la Forca Grossa.

La bèstia de foc,
el Drac
El drac de Moja
La bèstia de foc de la colla va néixer el 1980, juntament amb la colla de diables, està feta de fibra de vidre i polièster per tal de protegir els portadors.
Consta de 10 punts de foc, 3 a la boca, 5 a les ales i 2 a la cua. Allà hi giren les carretilles desde diferents direccions, fent que les espurnes surtin disparades fent un vistós ball.
Va acompanyat de grallers i timbalers que li marquen el ritme de ball.


PES
Quilograms
AMPLADA
Centímetres
PORTANTS
Balladors
ALÇADA
Centímetres
LLARGADA
Centímetres
PUNTS DE FOC
A la boca, ales i cua

La colla
petita
Colla petita dels diables de Moja
La colla de Diables petits neix de forma paral·lela als Diables, realitzant el mateix ball dels grans.
Amb el temps, tots aquests infants es van incorporant a la colla gran. Es fa amb la intenció de donar cobertura logística, legal i assegurar el relleu generacional dins la colla.
Inicialment la gestió de la colla petita la realitzaven pares dels nens que estaven al grup de diables. Desde l’any 2010 la colla gran dels Diables assumeix tota la gestió dels diables petits.
